Massagemethodieken

Massagemethodieken

Voor een uiteenlopende verscheidenheid aan klachten zijn er ook veel verschillende massagetechnieken toepasbaar. Hieronder leest u welke methodieken ik toepas en waar deze voor geschikt zijn.

Bindweefselmassage

Dit is een massage die het parasympathisch zenuwstelsel prikkelt. Hiermee wordt herstel bevorderd en het lichaam weer in evenwicht gebracht. 

Voordelen van de behandeling:

  • De behandeling zorgt voor vermindering van spanning in het weefsel.
  • Ook bij litteken weefsel geeft deze massage pijn vermindering en minder spanning op het litteken en het weefsel eromheen.
  • De massage prikkelt de zenuw uiteinden waardoor mensen met slaapproblemen ook vaak baat hebben bij de massage.
  • Ook bij een verhoogde tonus in welke spier dan ook, bijvoorbeeld na een blessure, kun je veel baat hebben bij bindweefsel massage.
  • De massage geeft ook een gevoel van totale ontspanning in het hele lichaam, en zorgt er voor dat je na een behandeling meestal moe en slaperig bent.

Manuele lymfedrainage

Deze massagetechniek is van invloed is op het lymfatische systeem. Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij vocht in een gewricht of na letsel waarbij veel vocht is ontstaan.

Het lymfestelsel wordt door middel van zachte massage geactiveerd en gestimuleerd. Dit begint meestal bij de hals en kan vervolgens worden doorgetrokken naar de oksels en de lies. Hiermee wordt de lymfe weggemasseerd en verplaatst naar plaatsen in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. 

Een lymfedrainage behandeling duurt gemiddeld tussen de 40 en 45 minuten. De beste resultaten worden vaak behaald wanneer er intensief gestart wordt met de behandelingen, maar dit is altijd afhankelijk van de persoonlijke klachten en het behandelplan dat voor u wordt opgesteld.

Het effect is vaak dat de behandelde veel naar het toilet moet om overtollig vocht kwijt te raken. Zo wordt het herstel bevorderd en de afvalstollen afgevoerd. 

SpataderenSpatadermassage

Voordat u de spatadertherapie start, is een uitgebreide intake noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van uw gezondheid en leefwijze. Naast het intakegesprek bestaat de eerste behandeling uit:

  • onderzoek van de spataderen
  • uitleg over oefeningen
  • tips om spataderen te voorkomen/verminderen
  • massage van de benen

Na het intakegesprek krijgt u gedurende 6 weken één keer per week een behandeling. Afhankelijk van hoe snel de klachten verminderen, wordt de massage afgebouwd.

Bij zwangerschap is er een andere behandeling frequentie.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Spatadertherapie is bij uitstek geschikt voor behandeling van spataderen die tijdens de zwangerschap ontstaan of verergeren. De behandeling duurt dan vanaf de 20e week tot aan de bevalling waarna de behandeling wordt afgebouwd. Spatadertherapie kan ook verlichting bieden bij spataderen die tijdens de zwangerschap in de schaamstreek ontstaan. Er wordt tijdens de behandeling ook een aanvullende behandeling gegeven als er bekken problemen zijn.

Tips tegen spataderen bij zwangerschap

Als u zwanger bent en aanleg heeft voor spataderen of deze al heeft, dan is zwangerschapsfitness aan te raden. Bij spataderen in de schaamstreek geeft fietsen vaak problemen en kan dus beter vermeden worden. Is fietsen toch noodzakelijk, dan kan een rokzadel of een schapenvachtje verlichting brengen. 

Triggerpoint Therapie

Triggerpoint therapie is een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk aangetoonde methode om pijnklachten te verminderen en/of op te lossen.  Het is een massagetechniek waarbij door middel van korte, diepe strijkbewegingen over een spierknoop, triggerpoint, deze wordt losgemaakt.

Triggerpointmassage

Triggerpoints zijn micro-verkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen en die het overige deel van de spier op te grote spanning houden. Ze kunnen ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld door stress, een ongeluk, vaak herhaalde bewegingen of verwondingen. 

Als zulke triggerpoints te lang blijven bestaan, wordt de functie van de spier aangetast. Wanneer je flinke druk op een triggerpoint geeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam.

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn, pijn in de nek, kaak en onderrug, schouder, pols, heup, knie en enkel, maar ze kunnen ook klachten veroorzaken zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis en tintelingen in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Hoofdpijnmassage

Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door overspanning van bepaalde spieren. Deze spieren trekken als het ware aan het hoofd, waardoor er een gevoel ontstaat alsof er een strakke band om je hoofd heen zit.

Deze hoofdpijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • Psychologische/emotionele problemen
  • Slaapgebrek
  • Stress
  • Verkeerde houding
  • Koud en/of vochtig weer

Spanningshoofdpijn die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt, is natuurlijk het beste te behandelen door een goede houding aan te leren. Geneesmiddelen die in dit geval worden gebruikt zijn bijvoorbeeld spierontspanners en pijnstillers.

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van spanningshoofdpijn. Emotionele problemen verhogen de spanning in het lichaam. Ook kleine dingen in het dagelijks leven kunnen voor spanningen zorgen.

Massage van de spieren en aanhechtingen in de nek en op het achterhoofd kan zo hoofdpijn doen verminderen. Drukpunten en hun zenuwverbindingen kunnen door constante spanning de hoofdhuid en de spieren zo belasten dat ze hoofdpijn geven.

in 70% van de gevallen wordt hoofdpijn veroorzaakt wordt door ( spier-)spanning uit de nek. Dit is met een massage zeer goed te behandelen.